Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

                     


Kost och Hälsa

Maten är viktig för var hälsa. Allt vad vi äter eller dricker påverkar kroppen fysiskt, psykiskt, emotionellt och mentalt. För att veta vad är bäst att äta, är det bäst att tittar på våra närmaste släktingar ” Schimpanser” (99,4%).

Schimpanser äter mest vegetarisk föda ( 25% - 50% frukt 25%- 50% bladgrön, 2%-7% märg och bark av växter, 5% frön och några insekter) men då och då kött i form av mindre däggdjur, vilket är mer en delikatess för de än nödvändig att ha som föda enligt vetenskapliga studier. Schimpanserna äter heller inte sent eftermiddagen eller på kvällen. De äter på morgonen frukt och lite blad, sedan äter de först efter 4 timmars matpaus ca till klockan tre/fyra huvudsaklig gröna blad. (Jane Goodalls, ur forskning och framsteg). Naturlig kan vi inte gör samma som schimpanserna men vi kan nästan göra som de. Till exempel kan vi börja med att äta nyttig och ekologisk, mer raw-food än sönderkokt eller friterad. Mer grönt än processad mat (bäst ingen processad mat). Slutar att 2–3 timmar innan du lägga dig eller senast klockan 22.00 om du är hungrig gör dig en grön smoothie mellan 18.00 och 22.00.

Processad: stärkelserik och sockerrik mat!!!!

Stärkelse är en lång kedja av sockermolekyler (glukos) som sitter ihop och ombildas till ren glukos när den bryts ner i magen, därefter går det ut i blodet som ren glukos och höjer blodsockernivån för en kort stund. Samma händer med sockerberikat mat som processad mat ofta är. Processen är bara ännu snabbare efter socker har mycket kortare sockermolekylkedja än stärkelserik mat, ibland bara en enda glukos- eller fruktosmolekyl (sackaros: glukos och fruktos eller laktos: glukos och galaktos)     

Tänk på vi är alla bara människor, så 80% nyttig och bra mat och 20% inte så nyttig är helt okay, som jag brukar säger till mina kunder.

Bladgrönt:

Bladgrön är en bra källa till klorofyll som har en liknande struktur som blod utom blodets färg.

Klorofyll är inte en järnförening som blod, det är en magnesiumförening. Klorofyll har många bra egenskaper:

  • Främjar östrogenproduktion
  • Ökat ämnesomsättning
  • Hjälpa med att producera nya celler
  • Tillför mer syre till blodet
  • Rensa kroppen från tungmetaller och förbättra funktionen hos flera organ
  • Stärka immunförsvaret
  • Är en kraftfull antioxidant

En viktig upptäckt och en information som jag tycker att alla ska veta är att det är enligt Viktoria Boutenko (”Grönt för livet”) att inte blanda ihop

” bladgrönt med rotfrukter som morot, betor eller potatis” eller

” bladgrönt och icke söt frukt som gurka, tomat, zucchini och paprika.

” jag personlig måste instämma i hennes goda råd. Jag märkte att om jag blanda rotfrukter med bladgrön smaka det väldig söt och gav mig bara kortvarig en energikick, men utan rotfrukter var det på något sätt så att jag fick jättemycket energi och mycket längre, till och med behövde jag inte mer mina glasögon för att kunna läsa utan problem i mina böcker.

(Så schimpanserna som äta bara rotfrukter som en reservplan för att inte svälta har kanske rätt, i rotfrukter är mycket stärkelse som är bra om man för en kort tid men inte på längden.)